неделя, 11 март 2012 г.

Подхранване на пчелите


Пчелната подхранка според пчеларите е много полезна. Описаната пчелна подхранка предпазва пчелите от болести.

Независимо от запасите на храна в кошера подхранването на пчелите с медено тесто през януари и февруари е от голяма полза за пчелите. Подхранваните с медено тесто семейства се развиват рано напролет.

Меденото тесто е концентрирана диетична храна, не задръства дебелите черва на пчелите и ги предпазва от незаразна диария. И през най- студените зимни дни, когато пчелите не могат да се облитат по- продължително време поради това, че се хранят с медено тесто, те не заболяват.

Хърватските пчелари редовно хранят пчелите през зимата с медено тесто и са много доволни. Когато бях в Загреб, в много пчелини видях силно развити пчелни семейства без никаква следа от диария. Хърватските пчелари приготвят меденото тесто така: сваряват гъст захарен сироп от една част вода и три части захар. Щом сиропът изстине, прибавят 200- 250 г. мед и по 2-3 г. винена киселина (лимонтозу) на килограм сироп. Смесват тестото с 3-4 кг пресята пудра захар, докато престане да се лепи по ръцете. Когато бъде готово тестото, насипват го в ниски буркани от 1 кг, които поставят с отвора надолу под платното над рамките. Това се прави към обед в по- топлите часове на деня. Тъй като тестото е достъпно за пчелите, те го вземат непрекъснато. Един килограм медено тесто е достатъчен за изхранването на средно пчелно семейство за месец. Подхранването на семействата с големи количества медено тесто е много по- практично, отколкото даването на медени питки от по 200-300 г, защото се дава еднократно. Не се тревожат пчелите с отваряне и хранене и се спестява много труд на пчеларя.

Меденото тесто предпазва пчелите от манова токсикоза и диария. Ако тези болести са се появили вече, след неколкократно подхранване с тесто заболяването изчезва напълно. Меденото тесто може да се дава на пчелите и в по- студени дни, защото се поставя непосредствено върху гнездото. Пчелите, подхранвани с медено тесто, се активизират, майката започва да снася усилено и семейството се засилва, докато започне подбудителното подхранване. Такова семейство е напълно подготвено за главната паша.

Ползата от храненето с медно тесто се вижда от следния опит. През есента на миналата година почти всичките семейства бяха запасени с повече манов мед. Тежката зима се отрази зле върху презимуването. Облитане през зимата и рано напролет не стана. Появиха се манова токсикоза и диария в остра форма. Наложи се да взема бързи мерки за спасяване на семействата. На 2 март към обед набързо дадох на всички пчелни семейства освен на две, които оставих за опит, по една питка медено тесто от 200-300 грама. На 16 и 22 март им дадох още по една питка. Всички семейства, които храних с медено тесто, оздравяха от диарията. На 5 април започнах подбудително подхранване на всичките семейства, включително и на двете опитни, със сироп 1:2 с прибавка по 5 г лимонтозу на всеки килограм сироп. На 15 април при прегледа по пчелите нямаше диария, семействата бяха с много пило и пчели. Опитните семейства бяха с малко пчели и със съвсем малко пило. Подхранваните пчелни семейства бяха подготвени за главната паша и събраха двойно повече мед от неподхранваните с медено тесто.
Какъв е изводът от опита?

Безспорно полезно е да се хранят рано напролет пчелите с медено тесто с прибавка от лимонтозу. Независимо от наличните количества мед и храна в кошера.
Източник