неделя, 25 ноември 2012 г.

Причини за умирането на пчелите през зимата

  Когато пчелите на някое семейство не се облитат и при почукване не се чува никакъв звук отвътре, това показва, че семейството е загинало. В такъв случай кошерът веднага се отваря, за да се установят причините за умирането. Те могат да бъдат глад, студ, задушаване, диария и други болести. 
   От глад пчелното семейство може да загине през зимата, когато не е зазимено с достатъчно храна през есента. От глад могат да загинат пчелите и при достатъчно храна в гнездото, но когато при зазимяването не са оставени проходи между рамките и надрамъчната покривка за преминаване и пчелното кълбо не е могло да се придвижи към питите с мед. Също така, когато пчелното семейство е зазимено на много повече пити, отколкото се покриват от наличните пчели, и хранителните запаси са разхвърляни в малки количества по всички пити, то ако при придвижването на пчелното кълбо към питите с мед стане внезапно силно застудяване, слабите семейства могат да загинат, преди още да са достигнали до храната. 
   От студ загиват много от слабите семейства със стари майки, зазимени предимно със стари, изтощени пчели, които не могат да поддържат необходимата топлина в пчелното кълбо през суровите зими. Умирането на пчелите през зимата може да се дължи и на разкъсване на пчелното кълбо вследствие на силно сътресение или обръщане на кошера, причинено от добитък, злосторници или от силен вятър. В такъв случай, ако злополуката е забелязана веднага или наскоро след като е станала, семейството може да се спаси, като се внесе с кошера в топла стая и пчелите се напръскат със сироп. Ако те се раздвижат, гнездото се стеснява и се затопля добре и кошерът се поставя за няколко часа в коридора на по-хладно, за да се образува пчелното кълбо, след което той се пренася внимателно в пчелина. 
   От задушаване могат да загинат някои много силни семейства, чиито прелки продължително време са били запушени от трупове на умрели пчели или от лед, или пък са били затрупани със сняг, който е хванал ледена кора. Цялата вътрешност на такива кошери, както и питите биват измокрени вследствие на излишната влага, образувана при дишането на пчелите. Пчелното кълбо в такъв случай обикновено бива разстроено и голяма част от пчелите са нападали по дъното. 
 
  От диария умират семействата при тежки и продължителни зими, когато пчелите са принудени дълго време да стоят в кошерите, без да могат да се облетят, и храната им е била недоброкачествена. Силното безпокойство на пчелните семейства вследствие на осиротяване, излишна влага и присъствие на мишки в кошера през зимата също може да бъде причина за диария. При умрелите от диария семейства питите и вътрешността на кошера, а понякога и прелката биват замърсени със светло- до тъмнокафяви диарични петна, издаващи неприятна миризма, а коремчетата на пчелите са силно подути. Доста често диарията е признак на заразно заболяване на пчелите — нозематоза или паратиф, които се явяват към края да зимата и началото на пролетта. 
   Прелките на кошерите на умрелите семейства трябва веднага добре да се затворят, за да не влизат чужди пчели — крадци - вътре. Почистването на тези кошери се извършва след осведомителния преглед. При съмнение или потвърждение за заразна болест пчеларят трябва да дезинфекцира кошерите и пособията, с които е работил, а ръцете си да измие с топла вода и сапун над трап, който веднага се засипва, за да не вземат пчелите вода оттам.

вторник, 20 ноември 2012 г.

Започва новият прием по пчеларската програма


 От 27 ноември 2012г. ДФ „Земеделие” ще приема заявления за подпомагане по мерките на Националната програма по пчеларство за тригодишния период 2011-2013г. Кандидатите могат да подават документи в Централното управление на ДФЗ – отдел „Месо и пчеларство” или в областните дирекции на фонда – по местожителство за физическите лица и по адрес на седалището за юридическите лица. Необходимите документи ще бъдат публикувани на интернет страницата на ДФЗ, www.dfz.bg, в раздел „Селскостопански пазарни механизми” – „Месо и пчеларство” – „Националната програма по пчеларство за тригодишния период 2011-2013г.”.
         Приемът ще продължи до 15 януари 2013 или до изчерпване на финансовия ресурс по съответната мярка и сектор. Предвиденият бюджет за 2013 е над 6.3 милиона лева.
         По мерки А „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари” и Е „Сътрудничество със специализирани органи за осъществяването на практика на приложните изследователски програми в областта на пчеларството и пчелните продукти” кандидати могат да бъдат браншови пчеларски организации, асоциации и сдружения на пчелари, които са регистрирани като юридически лица с нестопанска цел. Допустими за участие са още висшите учебни заведения, в които се преподават дисциплините „пчеларство” или „пчелна патология”; научни асоциации по пчеларство и пчеларски сдружения, регистрирани по реда на закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ), както и научноизследователски институти, в които се извършват изследвания в областта на пчеларството.
         По мерките B „Борба срещу вароатозата”, С „Мерки за подкрепа на извършването на физико-химичен анализ на пчелния мед” и D „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в Общността” заявления за подпомагане могат да подават физически, юридически лица или сдружения на пчелари, регистрирани като земеделски производители. Могат да кандидатстват и пчелари-проверители, които имат необходимата квалификация за извършване на пролетни профилактични прегледи. Субсидии от Мярка D, сектор 1 „Закупуване на нови кошери” получават пчелари, които притежават до 150 пчелни семейства. Наличните кошери в пчелините на кандидатите трябва да бъдат маркирани по реда на Наредба 27 от 10.07.2002 г. за регистрация и идентификация на пчелните семейства.
       Предвиденият за 2013г. финансов ресурс по програмата е разпределен както следва:
         Бюджетът по Мярка А е в размер на 113 456 лева. Той е предназначен за подготовка на обучители.
Предвидената финансова помощ по Мярка B възлиза на 780 657лева. От нея, 700 657 леваса разпределени за купуване на препарати в борбата срещу вароатозата, одобрени съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност. Останалите 80 000лева ще покриват разходи за осъществяване на ветеринарен контрол и оказване на помощ от пчелари-проверители
Мярка С ще изплаща субсидии на обща стойност 22 674лева за лабораторен анализ на пчелния мед.
         Най-голям е бюджетът по Мярка D, а именно 5 254 507лева. За закупуване на нови кошери са отредени 3 267 157лева. Други разходи, които мярката ще финансира, са за поддържане или увеличаване на броя на пчелните семейства – до 1 615 087 лв., и за покупка и подмяна на пчелни-майки – до 372 263лева.
         Мярка Е разполага с бюджет от 158 820 лева, разпределен в три теми.

неделя, 18 ноември 2012 г.

Пчелно млечице


Пчелното млечице е натурален пчелен продукт, който високо се цени в източните медицински школи. Лечението с пчелни продукти (апитерапията) му придава свойства на продукт, усилващ съпротивителните сили на организма срещу бактериални и вирусни инфекции. За западните медици и фармацевти обаче пчелният секрет е просто поредният коктейл от слабо познати вещества, който очаква проучвания

Какво е пчелно млечице?

Пчелното млечице е гъста бяла или кремава маса с особен мирис и кисело-сладникав вкус.
Това е продукт, който пчелите отделят, за да хранят младите пчели работнички, търтеите и царицата-майка.
Пчелното млечице има висока биологична стойност и богат и колоритен хранителен състав. Млечицето бива обикновено и маточно.
Вторият тип е с по-гъста концентрация и съдържа повече активни вещества. С него се храни царицата-майка, за да поддържа активния си метаболизъм.
Пчелно млечице наричаме още хранителни добавки, в чийто състав се съдържа пчелният секрет в най-голям процент от присъстващите активни вещества.

Какво трябва да знаем за активните съставки на пчелното млечице?

Пчелното млечице е завършена функционална храна. В състава му влизат комплекс от 18 аминокиселини в структурите на десетки видове протеини, някои от които по функции се явяват физиологично активни ензими, а също и въглехидрати, липиди, витамини (В1, В2, В5, В6, В9, В12, С, Н, PP), минерали и др.
Редица от активните съставки (пептиди, протеини, стероли и др.) са слабо или само частично проучени. 

За какво се използва и какви здравословни ползи носи пчелното млечице?

В традиционната, холистичната и източната медицина пчелното млечице се ползва с огромно доверие на вещество, притежаващо редица благотворни ефекти върху човешкия организъм като:
  • подобряване обмяната на веществата;
  • намаляване на холестерола;
  • подобряване на апетита;
  • повишава имуносъпротивителните сили на организма;
  • подобрява кръвообразуването;
  • стимулира функциите на жлезите с вътрешна секреция;
  • придават му се антибиотични и противовирусни свойства;
  • забавя стареенето и др.
За съжаление до днес западната медицина успява да потвърди научно едва малка част от традиционните възгледи за ефекта на пчелното млечице.
Смята се, че сериозната разлика при ефектите върху клетъчни култури и тези при орален прием се дължат на унищожителното въздействие, което оказват храносмилателните ензими и високата киселинност върху пчелното млечице в процеса на смилане.

Доказани ползи от приема на пчелно млечице:

  • Проявява противовъзпалително имуномодулаторно действие при Базедова болест;
  • Стимулира растежа на невроглията (вид клетки с изхранващи функции, които поддържат живота и здравето на нервните клетки в човешкия организъм);
  • Стимулира растежа на прочутите стволови клетки (базови клетки, които могат да се делят и да се превръщат в широка група клетки по сигнал на организма).

Предположения и недоказани твърдения:

  • Антивирусно и антибактериално (антибиотично) действие - доказателствените изследвания са на ниво тъканни култури и плъхове, няма официално одобрени изследвания, проведени върху хора, които да потвърждават предполагаемия ефект;
  • Антиканцерогенен ефект - няма солидни доказателства при хора;
  • Подпомага заздравяването на рани - при открито нанасяне да, но няма данни за подобен ефект при орален прием;
  • Снижава холестерола - няма данни за директно снижаване на лошия холестерол (LDL), а само за частично намаляване на нивата на липопротеините с много ниска плътност (друг вид холестеролни молекули - VLDL) след 4-седмичен прием, останалото са предположения.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на пчелно млечице?

Има редица случаи на алергични реакции при прием на пчелно млечице.
Ако сте алергични към полени и по-специално цветен прашец, отнесете се с голямо внимание при първия прием на пчелния секрет.
Статистиката показва случаи на астматични пристъпи, алергични кризи и дори смъртни случаи вследствие употреба на пчелни продукти при налична алергия.

В комбинация с какво не бива да приемаме пчелно млечице?

Няма открити лекарствени взаимодействия.

Какви дози са нужни и как се взима?

Няма клинични проучвания, които да навеждат за средна дневна доза. Препоръчваната доза при производителите варира според формата на продукта, т.е. дали говорим за гел, леофилизирана прах или пчелно млечице в течна форма.
В прахообразна форма обикновено се препоръчват дози между 300 мкг и 1000 мкг (микрограма).

В кои спортни и здравословни добавки можем да го срещнем?

Пчелно млечице можете да намерите в самостоятелна форма, в комбинация с имуностимулатори по източна рецепта като жен-шен, в добавки против стареене с вещества като гинко билоба.
Можете да го срещнете в мултивитаминни-мултиминерални формули, а също и в състава на комбинирани пчелни продукти.
В козметиката пчелно млечице се добавя в продукти за коса и кожа. 


Източник: Пчелно млечице

вторник, 13 ноември 2012 г.

Мария Габриел на пчеларски форум в София: Необходимо е да не отслабваме волята за защита на пчеларския сектор


Предложения на българския евродепутат за сектора са включени в компромисна поправка, подкрепена от политическите групи в ЕП
По покана на Столичния браншови пчеларски съюз, българският евродепутат Мария Габриел изнесе лекция на тема "Реформата на ОСП и предизвикателствата пред пчеларския сектор", с която откри зимната лектория по пчеларство, инициирана от сдружението. Събитието в София събра пчелари от цялата страна за дискусия относно бъдещето на сектора в рамките на селскостопанската политика на ЕС за новия програмен период 2014-2020г.

На първо място Мария Габриел представи развитието на дебатите относно реформата на ОСП и големите новости, които Европейска комисия предлага да бъдат включени в нея. Тече критичната фаза на ожесточени битки и всяка страна-членка ще се стреми да защити максимално интересите си в докладите по реформата.

„От две години използвам всяка възможност в разработваните от Комисията по земеделие доклади да депозирам поправки в полза на пчеларите. В Европейски парламент гласувахме резолюция, с която настояхме да се увеличи помощта за пчеларския сектор в новата ОСП. В докладите относно здравето на пчелите и относно стратегията на ЕС за биологичното разнообразие внесох поправки в полза на пчеларите, които бяха гласувани. Призовах Европейската комисия да разгледа възможността за създаване на специална схема за подпомагане на пчеларите в рамките на схемата за директни помощи, като например плащания на пчелно семейство.”, обяви Мария Габриел.

Правото на достойно подпомагане на пчеларския сектор евродепутатът застъпва и във внесени поправки по регламента за установяване на правила за директни плащания за селскостопански производители по схеми за подпомагане и по регламента за установяване на обща организация на пазарите на селскостопански продукти. Всички поправки са взети под внимание и включени в компромисната поправка, която засяга помощта в сектора на пчеларството и която е одобрена от всички политически групи .

Тази ключова поправка настоява националните програми за пчеларство да бъдат разработвани в сътрудничество с представителните организации и кооперации в областта на пчеларството. Тя съдържа и предложение за надеждна система за идентификация на кошерите, за да се извършват редовни преброявания на популациите и проучване на производствената и пазарна структура в сектора. Засегнати са също програмите за пчеларство, в които се настоява да бъдат включени: техническа помощ за пчелари и организации на пчеларите;борба с пчелните нашественици и заболявания, особено вароатозата, рационализация на подвижното пчеларство; мерки за подкрепа на лаборатории за анализ на пчелни продукти с цел да се помогне на пчеларите да се увеличи стойността на техните продукти; мониторинг на пчелната популация на Съюза и подкрепа за възстановяването на запасите; задължително етикетиране със страната на произход на пчелни продукти, внесени или произведени в Съюза. Друг много важен момент от поправката е съфинансирането на програмите от ЕС да не бъде по-малко от 60%. Обърнато е внимание и на случаите, в които земеделски производители също са и пчелари, като се настоява в програмите да бъдат включени предпазни мерки, включително такива за подобряване на здравето на пчелите и намаляване на отрицателното въздействие върху тях чрез използването на алтернативи на използването на пестициди, биологични методи за контрол и интегрирано управление на вредителите и пр.

„Изключително важно е сега да съумеем да защитим тази поправка, необходимо е да не отслабваме волята за това. Към момента имаме индикация за подкрепа при гласуването в пленарна зала, но трябва да бъдем много единни до последния момент”, заяви Мария Габриел.

Пчеларите заявиха категоричната си подкрепа за предприетите действия, обединявайки се около становището, че пчелите са насекоми, а не животни, и трябва да се отделят от животновъдството чрез намирането на адекватни мерки за подпомагане на сектора. Те приветстваха г-жа Габриел за усилията й в защита разнообразието на видовете мед в България, което от своя страна има нужда от европейски средства, забрана за неправомерно пръскане и лаборатории, които да реагират при настъпване на кризи. Качествата на българския мед и неговото видово многообразие ще бъдат презентирани в Европейския парламент в началото на декември на изложение, организирано от българския евродепутат. Предизвикателството е да се привлече вниманието на европейската общност към родните пчелни продукти, които са сред най-добрите в света.

На финала на срещата Мария Габриел беше удостоена с плакет от 11-тия международен пчеларски фестивал в Несебър за нейния принос в защита на пчеларството в България. Наградата й беше връчена от пчеларя Киро Киров, в чието стопанство край Несебър се намира уникалния за ЕС Музей на меда.