неделя, 18 ноември 2012 г.

Пчелно млечице


Пчелното млечице е натурален пчелен продукт, който високо се цени в източните медицински школи. Лечението с пчелни продукти (апитерапията) му придава свойства на продукт, усилващ съпротивителните сили на организма срещу бактериални и вирусни инфекции. За западните медици и фармацевти обаче пчелният секрет е просто поредният коктейл от слабо познати вещества, който очаква проучвания

Какво е пчелно млечице?

Пчелното млечице е гъста бяла или кремава маса с особен мирис и кисело-сладникав вкус.
Това е продукт, който пчелите отделят, за да хранят младите пчели работнички, търтеите и царицата-майка.
Пчелното млечице има висока биологична стойност и богат и колоритен хранителен състав. Млечицето бива обикновено и маточно.
Вторият тип е с по-гъста концентрация и съдържа повече активни вещества. С него се храни царицата-майка, за да поддържа активния си метаболизъм.
Пчелно млечице наричаме още хранителни добавки, в чийто състав се съдържа пчелният секрет в най-голям процент от присъстващите активни вещества.

Какво трябва да знаем за активните съставки на пчелното млечице?

Пчелното млечице е завършена функционална храна. В състава му влизат комплекс от 18 аминокиселини в структурите на десетки видове протеини, някои от които по функции се явяват физиологично активни ензими, а също и въглехидрати, липиди, витамини (В1, В2, В5, В6, В9, В12, С, Н, PP), минерали и др.
Редица от активните съставки (пептиди, протеини, стероли и др.) са слабо или само частично проучени. 

За какво се използва и какви здравословни ползи носи пчелното млечице?

В традиционната, холистичната и източната медицина пчелното млечице се ползва с огромно доверие на вещество, притежаващо редица благотворни ефекти върху човешкия организъм като:
  • подобряване обмяната на веществата;
  • намаляване на холестерола;
  • подобряване на апетита;
  • повишава имуносъпротивителните сили на организма;
  • подобрява кръвообразуването;
  • стимулира функциите на жлезите с вътрешна секреция;
  • придават му се антибиотични и противовирусни свойства;
  • забавя стареенето и др.
За съжаление до днес западната медицина успява да потвърди научно едва малка част от традиционните възгледи за ефекта на пчелното млечице.
Смята се, че сериозната разлика при ефектите върху клетъчни култури и тези при орален прием се дължат на унищожителното въздействие, което оказват храносмилателните ензими и високата киселинност върху пчелното млечице в процеса на смилане.

Доказани ползи от приема на пчелно млечице:

  • Проявява противовъзпалително имуномодулаторно действие при Базедова болест;
  • Стимулира растежа на невроглията (вид клетки с изхранващи функции, които поддържат живота и здравето на нервните клетки в човешкия организъм);
  • Стимулира растежа на прочутите стволови клетки (базови клетки, които могат да се делят и да се превръщат в широка група клетки по сигнал на организма).

Предположения и недоказани твърдения:

  • Антивирусно и антибактериално (антибиотично) действие - доказателствените изследвания са на ниво тъканни култури и плъхове, няма официално одобрени изследвания, проведени върху хора, които да потвърждават предполагаемия ефект;
  • Антиканцерогенен ефект - няма солидни доказателства при хора;
  • Подпомага заздравяването на рани - при открито нанасяне да, но няма данни за подобен ефект при орален прием;
  • Снижава холестерола - няма данни за директно снижаване на лошия холестерол (LDL), а само за частично намаляване на нивата на липопротеините с много ниска плътност (друг вид холестеролни молекули - VLDL) след 4-седмичен прием, останалото са предположения.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на пчелно млечице?

Има редица случаи на алергични реакции при прием на пчелно млечице.
Ако сте алергични към полени и по-специално цветен прашец, отнесете се с голямо внимание при първия прием на пчелния секрет.
Статистиката показва случаи на астматични пристъпи, алергични кризи и дори смъртни случаи вследствие употреба на пчелни продукти при налична алергия.

В комбинация с какво не бива да приемаме пчелно млечице?

Няма открити лекарствени взаимодействия.

Какви дози са нужни и как се взима?

Няма клинични проучвания, които да навеждат за средна дневна доза. Препоръчваната доза при производителите варира според формата на продукта, т.е. дали говорим за гел, леофилизирана прах или пчелно млечице в течна форма.
В прахообразна форма обикновено се препоръчват дози между 300 мкг и 1000 мкг (микрограма).

В кои спортни и здравословни добавки можем да го срещнем?

Пчелно млечице можете да намерите в самостоятелна форма, в комбинация с имуностимулатори по източна рецепта като жен-шен, в добавки против стареене с вещества като гинко билоба.
Можете да го срещнете в мултивитаминни-мултиминерални формули, а също и в състава на комбинирани пчелни продукти.
В козметиката пчелно млечице се добавя в продукти за коса и кожа. 


Източник: Пчелно млечице

0 коментара:

Публикуване на коментар