сряда, 18 юни 2014 г.

Восъкоотделяне и градеж на пити




Восъкът е основният градивен материал на питите, които са жилището на пчелите. Прясно отделеният восък от восъчните жлези на пчелите, е течен и при съприкосновение с въздуха се втвърдява и се превръща във восъчна люспица с петоъгълна форма (каквато е формата на восъчното огледалце). Отделянето на восък е нормална физиологична дейност при пчелите работнички на възраст от 8-ят до 16-ят ден от излюпването им в сезоните, когато има добра беритба на прашец и нектар и отглеждат пило.

За пчеларите е от значение да знаят при какви условия восъчните жлези отделят восък и как най-пълноценно да го оползотворяват. Когато пчелите в семейството са ангажирани с активна работа по приемането и преработването на нектара и изхранването на пилото, тогава и восъчните жлези на тези пчели функционират нормално и отделят восък. Основното условие за функционирането на восъчните жлези при пчелите е тяхното пълноценно и обилно хранене с въглехидрати ( мед и нектар) и особено белтъчини (прашец). Консумирането само на една от тези храни не активира жлезите за отделяне на восък. В младите, токущо излюпени пчели восъчните жлези са недоразвити и постепенно се развиват с включването на пчелите в преработката на донасяната храна и изхранването на пилото. Пчелите най-активно отделят восък от 7-8 до 15-16 дневна възраст, докато са още в гнездото. Стане ли пчелата събирачка на нектар и прашец, големината на восъчните жлези намалява и те престават да отделят восък. Основно значение за това има приеманата от пчелата храна. Докато се храни с мед и прашец жлезите нарастват, а започне ли да се храни само с мед (както е при летящите пчели), големината им бързо намалява. Но в зависимост от нуждите на семейството функциите на восъчните жлези могат да се изменят. Така например при рояците, където са само летящи пчели, те започват да отделят восък и изграждат питите за складиране на храната и отглеждане на пилото.

Усиленото восъкоотделяне при пчелите започва обикновено с цъфтежа на джанката. Тогава пчелните семейства са добре развити, има достатъчно млади, отделящи восък пчели. Признак за начало на восъкоотделянето е забелването на питите в горния им край от пресен восък. Приготвените рамки с восъчни основи е желателно да се напръскат с топъл захарен сироп и да се поставят от двете страни до пилото. При поставяне направо на восъчни основи, изградените пити не винаги са с добро качество, защото температурите са непостоянни, в резултат на което восъкоотделянето намалява и пчелите често прояждат восъчните основи, по теловете. В този период се използват строителните рамки за борба с вароатозата и оползотворяване на восъкоотделянето на пчелите. Ако няма усилен принос на нектар, желателно е през вечер семействата да се подхранват със захарен сироп. За изграждане на хубави плодникови пити от едната страна на пилото се поставя строителна рамка, а от другата нормална рамка с восъчна основа. В строителната рамка пчелите залагат далаци с търтееви килийки и майката ги осеменява, а в нормалната рамка градят само работнически килийки.

При постоянно затопляне на времето в края на април и май рамките с восъчни основи може да се поставят и в средата на пилото, където се намират питите с люпещо се пило.

При поставяне на магазини на ДБ кошери плодниковите пити може да се изграждат, като се спускат през магазина. Половината рамка попада в плодника и празното пространство под нея служи за строителна рамка, където пчелите удовлетворяват инстинкта си за търтеево пило, а нагоре изграждат питата с нормални работнически килийки. След изграждането на питата далаците се изрязват и претопяват, а питата се поставя в плодника за осеменяване от майката.

При нужда за градеж на магазинни пити, при добра паша в магазина се поставят през една изградени и не изградени рамки с восъчни основи.

По същия начин се градят пити и при много-корпусните кошери. Важно условие за доброто им изграждане е да има достатъчно нектар и прашец в природата и силни семейства.

Науката е доказала, че за отделянето на 1 кг восък пчелите изразходват около 3.5 кг мед. Отделянето на восъка е нормален процес и дали ще го оползотвори пчеларят или не, пчелите ще го произведат и ако няма празни площи за градеж, ще изграждат мостове между и върху рамките или ще го изхвърлят навън от кошера. По време на усиления медосбор в кошерите трябва да има достатъчно изградени пити за складиране на нектара и прашеца. Изграждането на нови пити по това време е също добро и качествено и трябва да се използва от пчеларите.

За един активен пчеларски сезон силно пчелно семейство при идеално оползотворяване на восъка може да даде около 7 кг. Това е само теоретично, на практика не е възможно.

Далаците от строителните рамки се изрязват, изстискват се и отделената течност, състояща се от търтево мляко и нектар се налива в пластмасови бутилки и се съхраняват във фризер. Тази течност е идеална белтъчна храна за пчелите в ранна пролет. Восъкът се извлича чрез претопяване във вода. Поради съдържание на ларви, далаците не са подходящи за слънчеви восъкотопки.

Восъкът е ценна суровина и не бива да се пренебрегва неговото производство.

Източник:
Книга: Уроци по пчеларство
Автор: доц. д-р Б. Първулов

0 коментара:

Публикуване на коментар