четвъртък, 19 април 2012 г.

Image


До 80% от разходите за застраховки на пчелни кошери ще се поемат от нова държавна помощ, съобщиха от министерството на земеделието. За целта през 2012 г. се отпускат над 1 млн. лв. Кандидатстването вече започна от 2 април и ще продължи до 31 октомври.
С най-висок процент - 80 на сто от размера на застрахователната премия, се покриват полици, които включват загуби от неблагоприятни климатични явления и събития като бури, урагани, проливни дъждове, наводнения, градушки, удари от мълния, свличане и срутване на земни пластове. Признават се природни бедствия, които унищожават поне 30% от средната годишна продукция на земеделския производител.
С по-нисък размер на държавната помощ - 50 на сто от застрахователната премия, пък се покриват полици, които освен загуби от бедствия включват и други вреди от болести при пчелите като нозематоза и акароза.
Схемата "Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на пчелни кошери с пчелни семейства" е вписана в регистъра на държавните помощи на Европейската комисия на 6 март. Тя ще се прилага и през следващата календарна година - 2013 г. Тогава бюджетът също се предвижда да бъде над 1 млн. лв.
Помощта се дава на малки и средни предприятия в подсектор "Пчеларство", които могат да бъдат физически или юридически лица. Те трябва да имат регистрирани или пререгистрирани пчелини като животновъден обект по реда на наредба №27 от 10 юли 2002 г. Пчелните семейства пък е задължително да са идентифицирани чрез маркиране на кошерите. Кандидатите за помощта трябва да са регистрирани и по реда на наредба №3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители.
Задължително е пчеларите, които искат да се възползват от парите за съфинансиране на застрахователни премии, да нямат изискуеми задължения към фонд "Земеделие" и държавния бюджет.
Сред мотивите за прилагане на новата помощ е, че пчеларството е един от секторите в българското земеделие, в който неблагоприятните климатични условия и болести се отразяват в най-голяма степен и са причина за загуби на стопаните.


0 коментара:

Публикуване на коментар