четвъртък, 19 април 2012 г.

Помощ За Съфинансиране На Застрахователни Премии При Застраховане На Пчелни Кошери С Пчелни Семейства


Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на пчелни кошери с пчелни семейства


Д Ъ Р Ж А В Н А  П О М О Щ
„Помощ за съфинансиране на
застрахователни премии при застраховане на пчелни кошери с пчелни семейства”
            Помощта се предоставя под формата на заплащане на застрахователни премии  на земеделски производители от подсектор „Пчеларство” при застраховане на пчелни кошери с пчелни семейства.
Ползватели
Подпомагат се земеделски производители, отглеждащи пчелни семейства за застраховане на пчелните кошери с пчелни семейства срещу загуби, причинени от:
Неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия („неблагоприятно климатично събитие”, което може да бъде приравнено на природно бедствие, означава климатични условия, които унищожават над 30% от средногодишната продукция на даден земеделски стопанин за предшестващия тригодишен период или средния обем за три години на база предшестващия петгодишен период, като се изключват най-високия и най-ниския показател): буря; ураган; проливен дъжд;  наводнение; градушка;  удар от мълния; свличане и срутване на земни пластове;  заледяване/обледяване.
Климатични събития:  буря; ураган; проливен дъжд; наводнение; градушка;  удар от мълния;  свличане и срутване на земни пластове; заледяване/обледяване.
Болести при пчелите: нозематоза;  акароза.
 Максимален интензитет на помощта:  80% от размера на застрахователната премия, заплащана по застрахователни договори, в случаите, когато в полицата се посочва, че застраховката покрива само загуби, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени към природни бедствия. 50% от застрахователната премия, ако в полицата е посочено, че застраховката покрива загуби, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия, и други загуби, причинени от климатични събития; и/или загуби, причинени от болести при пчелите.
Максималният общ бюджет на помощта за периода на прилагане е в размер на 3 611 508 лв. в т.ч.: - за 2012 г. – 1 805 754 лв.; – за 2013 г. – 1 805 754 лв.
Помощта покрива загуби при застрахователна тарифа до 7% и при допустим максимален размер на застрахователната премия – 14 лв. Разликите над тези параметри се поемат от земеделския производител.
  Документи за предоставяне на помощта
За предоставяне на помощта земеделските производители представят следните документи:
1. Заявление по образец за кандидатстване от земеделския производител с посочване на: броя на пчелните семейства към датата на кандидатстване; IBAN сметка; декларация за липсата на задължения към Фонда; декларация, че попадат в категория малки и средни предприятия; декларация, че за същите застрахователни рискове, земеделския производител не е сключил застрахователна полица с друг застраховател; декларация за размера на средногодишна продукция за предшестващ тригодишен период или средния обем за три години на база предшестващия петгодишен период, като се изключват най-високият и най-ниският показател;
2. Документи, удостоверяващи средногодишна продукция за предшестващ тригодишен период или средния обем за три години на база предшестващия петгодишен период,
като се изключват най-високият и най-ниският показател:
- За физически лица: копие от Приложение 3 «Доходи от друга стопанска дейност» към Годишна данъчна декларация  по ЗДДФЛ, със заверка „Вярно с оригинала”
-За юридически лица:  Опис на приложени счетоводни документи (фактури, стокови разписки, документи от НСИ и др.), удостоверяващи средногодишна продукция за предшестващ тригодишен период или средния обем за три години на база предшестващия петгодишен период, подписани от счетоводител и представляващия дружеството.
3. Извлечение от Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) за регистрация или пререгистрация на пчелина[1] като животновъден обект, съгласно чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност;
4.  Копие от ветеринарния дневник на пчелина, удостоверяващ брой пчелни семейства;
5. Копие от регистрационна карта и анкетен формуляр, удостоверяващи актуална регистрация за земеделски производител по Наредба 3 от 1999 г.;
6. Удостоверение за наличието или липсата на задължения по чл. 87, ал. 6 от ДОПК, издадено от съответната Териториална дирекция на Националната агенция за приходите, но не по-късно от два месеца преди датата на подаване на документите в териториалната структура на ДФ „Земеделие”;
7. Договор, сключен между земеделски производител и ДФ”Земеделие”;
8. Застрахователна полица-оригинал от застрахователя, с приложен документ за банковата сметка на застрахователната компания, издаден от компанията.
9. Платежен документ (оригинал), удостоверяващ извършено плащане по полицата по банков път.
 Срокът за кандидатстване и издаване на удостоверение е от 1 (първи) април до 31 (тридесети и първи) октомври на всяка година
Крайната дата за изплащане на средствата е 15 декември на всяка година.

0 коментара:

Публикуване на коментар